Afgedankt en vergeten: elektrische apparaten in het bedrijfsleven

Elk bedrijf heeft niet gebruikte elektronische apparaten staan

Wecycle voor bedrijven: Ongebruikt en vergeten: elektrische apparaten in het bedrijfsleven

Foto: Danielle Elings (Stichting OPEN)

In veel bedrijven vind je een kast, een hoekje of een lade die uitpuilt van de elektrische apparatuur die kapot is of niet meer worden gebruikt. Niet alleen dat, bij veel medewerkers liggen in en op bureaus diverse snoertjes, opladers en oude smartphones stof te vergaren. Daniëlle Elings van Stichting OPEN vertelt hoe organisaties hiermee om kunnen gaan.

Begin vorig jaar lanceerde de stichting, die al bekend is van de Wecycle consumentencampagnes, een nieuw initiatief: Wecycle voor Bedrijven. Dit biedt bedrijven en organisaties een manier om elektrisch afval gratis, veilig en volgens wet- en regelgeving kwijt te kunnen. In een gesprek met WijBusinessNieuws deelt Daniëlle, werkzaam als communicatie adviseur bij Stichting OPEN, meer details over dit project.

Begin 2023 is Wecycle voor Bedrijven officieel gelanceerd. Wat was de aanleiding hiervoor?

“Deze stap kwam voort uit de waarneming dat bij bedrijven, organisaties en verenigingen elektronisch afval zich ophoopte. Dit afval bleef vaak liggen binnen het bedrijf, soms vanwege defecten, maar ook vaak omdat het vervangen was door nieuwere modellen. Om ervoor te zorgen dat deze organisaties gratis en gemakkelijk elektrisch afval af kunnen danken, hebben we Wecycle voor Bedrijven in het leven geroepen. Het initiatief richt zich op een breed scala aan organisaties, waaronder bijvoorbeeld installatiebedrijven, verhuisbedrijven, maar ook lokale tennisclubs en buurtcentra.”

Wat zijn de resultaten tot op heden?

“Al een half jaar na de introductie van ‘Wecycle voor Bedrijven’ bleek dat de naamsbekendheid van het initiatief al op 44% lag. Sinds de lancering van het platform is duidelijk geworden dat Nederlandse bedrijven enthousiast zijn over het recyclen van hun afval. Hun items zoals lampen, batterijen en afgedankte elektrische apparaten krijgen een tweede leven als deze worden afgedankt via wecyclevoorbedrijven.nl.”

Stichting OPEN maakt gebruik van diverse middelen zoals radiospotjes en advertenties om organisaties te informeren over ‘Wecycle voor Bedrijven’. Daniëlle, communicatie adviseur bij de stichting, merkt op dat er een aanzienlijke toename is in het inleveren van elektronisch afval na een publiciteitscampagne of media-aandacht.

“Vorig jaar zomer organiseerden we een ‘Ruim je kantoor op dag’, waarbij bedrijven aangemoedigd werden hun elektronisch afval in te leveren. Als beloning maakten ze kans op een bezoek van de Wecycle traktatiewagen. De winnaar kreeg deze wagen op locatie, waar medewerkers iets lekkers konden uitkiezen. Eén van de winnende bedrijven had bijvoorbeeld een oud opslaghok vol met niet meer gebruikte apparaten. Ze waren bijzonder enthousiast over hun deelname. Ze kwamen te weten over ‘Wecycle voor Bedrijven’ door onze radiospot en waren direct geïnteresseerd. Dit leidde ertoe dat ze al hun apparaten op correcte wijze afvoerden en zo weer ruimte vrijmaakten in hun kantoor.”

Elk bedrijf heeft wel elektronische apparaten staan die niet meer gebruikt worden. Wat zijn apparaten waar je dan aan moet denken?

“Elektrisch afval zijn alle afgedankte apparaten met een stekker of (plek voor een) batterij. Denk aan AirPods, ventilatoren, wasmachines, maar ook schoenen met lampjes en een pop die kon praten. Daarnaast gaat het ook om airco’s of lichtarmaturen. Bijvoorbeeld, wanneer een bedrijf overstapt van TL-verlichting naar LED, dan kunnen ze de oude armaturen afvoeren.”

Heb je nog tips voor onze lezers?

“Als je als bedrijf elektrische apparatuur hebt die niet meer in gebruik is, overweeg dan eerst of deze nog verkoopbaar is. Als verkopen geen optie is, denk dan aan het weggeven ervan, bijvoorbeeld aan je personeel of een kringloopwinkel. Bezoek onze website Wecyclevoorbedrijven.nl voor meer informatie en inleverpunten als je het elektrisch afval wilt afdanken.”

Wecycle voor Bedrijven biedt bedrijven de mogelijkheid om hun elektrisch afval in te leveren bij een Wecycle inzamelpunt (zie website voor een overzicht) of op te laten halen (onder voorwaarden). Voor sommige apparaten krijg je bij een inleverpunt mogelijk een materiaalwaarde. Ook dit zie je op de site.

“Hoe langer apparatuur zoals laptops, mobiele telefoons of monitoren blijft liggen, hoe minder ze waard worden. Als je overweegt te verkopen, is het raadzaam dit snel te doen. Bovendien nemen al deze items ruimte in beslag die nuttiger gebruikt kan worden. Als het mogelijk is om ze kosteloos en veilig in te leveren voor recycling, in overeenstemming met de wet- en regelgeving, en het proces heel eenvoudig is, waarom zou je dan de kans laten liggen?”

Heb je als afsluiting nog een advies waar iedere ondernemer iets aan heeft met betrekking tot het recyclen van elektrisch afval?

“Mijn advies is om binnen je bedrijf of organisatie iemand aan te stellen die verantwoordelijk is voor het beheren van afgedankte elektrische apparaten. Dit past uitstekend binnen een duurzaamheidsbeleid, iets wat veel bedrijven tegenwoordig hanteren. Bedrijven die duurzaam omgaan met hun middelen, zoals blijkt uit deelname aan een duurzaamheidsprogramma, kunnen dit positief laten reflecteren op hun bedrijfsimago.”

Voor bedrijven die meteen aan de slag willen met het opruimen van hun afgedankte elektronische apparaten, hoe kunnen ze dat snel en efficiënt doen?

Gewoon naar de SITE gaan, aanmelden en inleveren!

Meer nieuws van Wecycle voor Bedrijven