Event

Tien gemeenten in verkiezing Meest Toegankelijke Gemeente

60% van alle gemeenten door ervaringsdeskundigen geëvalueerd

Tien gemeenten in verkiezing Meest Toegankelijke Gemeente

Foto: Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG)

Vandaag zijn de tien gemeenten bekendgemaakt die nog in de race zijn voor de titel Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland. Eersel, Hardenberg, Hengelo, Noordenveld, Oude IJsselstreek, Rotterdam, Sittard-Geleen, Tubbergen, Valkenswaard en Westerkwartier zijn door naar de halve finale.

Toegankelijkheid

In de eerste ronde beoordeelden ervaringsdeskundigen 60% van de Nederlandse gemeenten. De halvefinalisten ontvingen de beste beoordelingen op hun toegankelijkheid. Maar er blijft voor alle gemeenten werk aan de winkel. Leonard Geluk, algemeen directeur van VNG en voorzitter van de vakjury, is blij met de betrokkenheid van alle gemeenten en hun inwoners: “De beoordelingen zijn waardevolle input voor het lokale beleid: daarin zitten complimenten, maar ook tips voor wat beter kan. Dat gemeenten zelf inwoners actief hebben opgeroepen om hun gemeenten te beoordelen, geeft aan dat ze het belangrijk vinden om te werken aan hun toegankelijkheid.”

Waarom deze verkiezing?

De verkiezing wordt georganiseerd door de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) om meer aandacht te vragen voor het belang van toegankelijkheid. Dit is nodig: ongeveer 1 op de 5 Nederlanders heeft een beperking en kan niet altijd gelijkwaardig deelnemen in de samenleving door fysieke obstakels en (bewuste of onbewuste) uitsluiting. In het VN-verdrag Handicap staat dat iedereen recht heeft op gelijke behandeling en op alle vlakken mee moet kunnen doen. Iedere gemeente moet een Lokale Inclusie Agenda (LIA) hebben, met afspraken over de lokale uitvoering van het VN-verdrag Handicap. Uit de flitspeiling van Movisie en VNG uit 2023 blijkt dat 53% van de gemeenten bezig is met de ontwikkeling of uitvoering van een LIA. Duidelijk is dat het bewustzijn over het onderwerp groeit bij gemeenten, maar dat we er nog niet zijn.

Stembussen voor iedereen open in tweede ronde

Van 1 tot en met 30 september kunnen alle Nederlanders stemmen op een van de tien halvefinalisten en daarmee aangeven welke daarvan in hun ogen het beste werk maakt van toegankelijkheid. De drie gemeenten met de meeste stemmen gaan vervolgens door naar de finale, waarin ze worden beoordeeld door een vakjury.

Evaluatie van anonieme gasten

Om iedereen kennis te laten maken met het toegankelijkheidsbeleid van de tien gemeenten, voeren zij in hun gemeente en op de website vng.nl/verkiezing campagne. Op de website krijgt elke gemeente een pagina met daarop inzichten van ervaringsdeskundigen, voorbeelden van toegankelijke projecten in de gemeente en input vanuit betrokken bestuurders. Vanuit de verkiezing gaan verschillende Geheime Gasten langs bij de gemeenten om, anoniem en onaangekondigd, de toegankelijkheid onder de loep te nemen. Ook hun observaties komen op de webpagina te staan. Zo kan iedereen, ook wie niet in een van de gemeenten woont, zich laten informeren en meestemmen in de tweede ronde.

Bestel nu de beste boeken over Ondernemerschap!

Via onze partner managementboek.nl

Nu op WijBusinessNieuws