Infra

SPIE versterkt netwerk Zaanstreek en Amsterdam Noord voor TenneT

Eerste TenneT station voor netversterking in Oostzaan, Amsterdam. De bouw start in december 2024

SPIE versterkt netwerk Zaanstreek en Amsterdam Noord voor TenneTSPIE heeft van landelijk netbeheerder TenneT opdracht gekregen voor de bouw van hoogspanningsstation Oostzaan 150kV. Dit is het eerste TenneT station voor de netversterking van de Zaanstreek en Amsterdam Noord. Op het hoofdkantoor van SPIE Nederland plaatsten Maarten Abbenhuis (COO TenneT), Sjouke Bootsma (directeur inkoop) en Lieve Declercq (algemeen directeur SPIE Nederland) hun handtekening onder het contract. De voorbereidende werkzaamheden om ruimte te maken voor het station zijn al gestart, in december 2024 start SPIE met de bouw van het station.

Netversterking Amsterdam

Uitbreiding van het elektriciteitsnetwerk in en rond Amsterdam is noodzakelijk omdat steeds meer bedrijven en huishoudens verduurzamen en een nieuwe of zwaardere aansluiting aanvragen. Daarbij wordt er steeds meer duurzame elektriciteit opgewekt met windmolens en zonnepanelen, dat via het elektriciteitsnet getransporteerd moet worden naar de verbruikers. Hoogspanningsnetbeheerder TenneT en regionaal netbeheerder Liander breiden daarom de capaciteit van het net uit. Bij het bestaande 380kV hoogspanningsstation in Oostzaan wordt een nieuw 150kV schakelstation gebouwd dat het transformatorstation van Liander voedt. Om de elektriciteitslevering te garanderen en de kans op uitval te minimaliseren, bouwt Liander direct naast TenneT een nieuw 50-10kV transformatorstation voor de Zaangemeenten. In de toekomst kunnen de stations Amsterdam Noord en de haven van de benodigde extra elektriciteit voorzien.

Maarten Abbenhuis, COO van TenneT: “TenneT investeert de komende 10 jaar zo’n 60 miljard in de verzwaring van het hoogspanningsnet in Nederland. SPIE is een van de belangrijke partners van TenneT voor deze uitbreidingsopgave. Het 150kV station in Oostzaan vormt de eerste schakel in de netversterking van de regio Amsterdam, waarmee we de capaciteit de komende jaren stapsgewijs uitbreiden en ruimte creëren voor nieuwe aansluitingen.”

Lieve Declercq, algemeen directeur van SPIE Nederland: “Ik ben er heel trots op dat wij ook deze opdracht voor TenneT mogen uitvoeren. Naar mijn mening werken we ook echt samen als partners en nemen we gezamenlijk de verantwoordelijkheid op onze schouders om de energietransitie in Nederland te bewerkstelligen.”

Start bouw eind 2024

Het 150kV hoogspanningsstation voor TenneT wordt gebouwd door SPIE. TenneT en SPIE zijn de afgelopen 1½ jaar bezig geweest met het ontwerp van het hoogspanningsstation, waarvan de daadwerkelijk bouw in december 2024 start. Het station bestaat uit twee GIS-gebouwen en een centraal dienstengebouw, ingericht met besturingskasten. SPIE maakt het terrein bouwrijp en verzorgt een deel van de infrastructuur op het terrein. Het bedrijf voert de bouwkundige en civiele werkzaamheden uit met aannemersbedrijf Geerdink.

Bestel nu de beste boeken over Ondernemerschap!

Via onze partner managementboek.nl

Nu op WijBusinessNieuws