Hoofddorp,
Actuele marktcijfers van de Nederlandse Vereniging van Leasemaatschappijen (NVL, Leasing Nederland) tonen aan dat de leaseproductie van bedrijfsmiddelen in het eerste kwartaal van 2024 10 procent hoger was dan in hetzelfde kwartaal van 2023. Eén van de leden van NVL, Hiltermann Lease, verwacht dat het leasen van bedrijfsmiddelen – zoals transportmiddelen en machines – verder toeneemt in 2024. Ook de gemiddelde waarde van een leasecontract steeg met 8,7 procent ten opzichte van vorig jaar. “Bedrijven gaan steeds slimmer met hun cashflow om”, aldus Ewoud Sneep, commercieel manager bij Hiltermann Lease.
Leasen aantrekkelijker voor organisaties
De stijgende leaseproductie is het gevolg van de toenemende kosten toe die organisaties uitgeven aan leasen. In het eerste kwartaal van dit jaar werd er 2,04 miljard euro geleased; dit is 8,2 procent meer dan in het eerste kwartaal van 2023. Toen lag dit bedrag namelijk op 1,89 miljard euro.
Financiële flexibiliteit en fiscale voordelen
“Leasen brengt bedrijven financiële flexibiliteit en fiscale voordelen. Een leaseovereenkomst kan ook sneller worden afgesloten dan bijvoorbeeld een lening bij de bank. Banken hanteren vaak striktere acceptatiecriteria, waardoor met name kleine mkb-bedrijven en startende bedrijven moeilijk aan financiering komen voor verdere groei”, licht Sneep toe.
Leasecontract steeds meer waard
Bedrijven leasen niet alleen vaker, maar de gemiddelde waarde van een leaseovereenkomst stijgt ook. Deze waarde is het afgelopen jaar met 8,7 procent toegenomen: van 109.379 euro in het eerste kwartaal van 2023 naar 118.855 euro in het eerste kwartaal van 2024. “Deze toename valt enerzijds te verklaren door inflatie, alles is duurder geworden. Anderzijds komt de toename door verduurzaming en elektrificatie van veel bedrijfsmiddelen. Hierdoor is de verwachting dat de gemiddelde waarde van leaseovereenkomsten verder gaat stijgen”, aldus Sneep.
Meest voorkomende leaseovereenkomst
De leaseovereenkomst die nog altijd het meest voorkomt, is het contract met investeringen tussen de 10.000 euro en 50.000 euro. Dit type overeenkomst had in 2023 een aandeel van 43 procent. In het eerste kwartaal van 2024 is dit met 8 procent gestegen ten opzichte van het eerste kwartaal van 2023. “Dit valt simpelweg te verklaren doordat het (klein) MKB de motor is van de Nederlandse economie en, relatief gezien, geen hoge investeringen nodig heeft voor bedrijfsmiddelen”, legt Sneep uit.