Innovatie

Augmented Reality-functie maakt graven makkelijker

Mogelijk om informatie over kabels en leidingen in 3D door camera te bekijken

 


Augmented Reality-functie maakt graven makkelijker

Nieuwegein,
Sogelink voegt Augmented Reality (AR) toe aan KLICAPP: de app die verplicht is tijdens graafwerkzaamheden in Nederland. Hierdoor is het voor het eerst mogelijk om informatie over kabels en leidingen in 3D door een camera te bekijken. Voorheen bepaalden grondroerders met 2D-bouwtekeningen en met beschikbare informatie over kabels en leidingen (KLIC) in de KLICAPP waar zij konden graven. Dankzij de AR-innovatie kunnen grondroerders de KLIC in 3D op hun scherm zien. “Hierdoor kunnen zij beter interpreteren waar kabels en leidingen kunnen liggen”, aldus Simone Wismans, Marketing Director bij Sogelink. 

Van 2D naar 3D

“Tot op heden moest de gebruiker de KLIC op de kaart lezen en vervolgens in zijn of haar hoofd omzetten maar waar het in de werkelijke wereld ligt”, licht Wismans toe. “Hierdoor kan het moeilijk inschatten zijn waar je staat ten opzichte van kabels en leidingen. Met de AR-toevoeging wordt dit makkelijker”, aldus Wismans. Je filmt je directe omgeving met je telefoon of tablet, en ziet de KLIC in 3D op je scherm. Als je over de werkplaats loopt en tegelijkertijd filmt, zie je dus de kabels en leidingen onder je voeten door en voor je langs “lopen”. KLIC in Augmented Reality helpt de gebruiker met de automatische transformatie van ligging op kaart naar ligging in de werkelijke wereld.

Makkelijker werken

De aanleiding voor de AR-toevoeging is het verhogen van het gebruiksgemak. “Aangezien er de komende jaren meer gebouwd gaat worden in Nederland, is het belangrijk dat we KLIC simpel houden, zodat iedereen overweg kan met de KLICAPP”, aldus Wismans. Door de KLIC door je camera te bekijken, begrijp je beter waar kabels en leidingen kunnen liggen en waar gegraven moet worden om schades aan ondergrondse kabels en leidingen voor te zijn.

Toenemend aantal graafschades in Nederland

Een andere belangrijke reden voor de AR-innovatie is het toenemend aantal graafschades in Nederland. In de schaderapportages van 2023, gepubliceerd door de RDI, geven netbeheerders aan dat hun kabels vorig jaar bijna 49.000 keer beschadigd zijn geraakt door graafwerkzaamheden. In 2019 lag dit aantal rond de 41.000. “Een graafschade kan ervoor zorgen dat een hele wijk lange tijd geen licht, televisie, internet of warm water heeft. Dit brengt ongemak onder bewoners, een mogelijk gevaarlijke situatie voor de grondroerder en veel herstelkosten met zich mee”, aldus Wismans.

Beter beeld van de ondergrond

Netbeheerders en aannemers kampen tot 2050 met een “enorme uitdaging” die de maatschappij ook gaat merken: het plaatsen van 50.000 nieuwe wijkstations en het leggen van 100.000 km aan ondergrondse kabels. Dit komt overeen met het maandelijks aanleggen van ondergrondse kabels van Maastricht tot Groningen.

Dit betekent dat het ondergronds nog veel drukker wordt. Op dit moment ligt er 1,7 miljoen kilometer aan kabels en leidingen in Nederland, en daar komt in korte tijd veel bij. “Door de energietransitie wordt het steeds belangrijker om te weten wat er precies onder de grond ligt. Een duidelijk beeld van de ondergrondse infrastructuur is belangrijk om te kunnen plannen, te werken en om schades te voorkomen”, concludeert Wismans.

Bestel nu de beste boeken over Ondernemerschap!

Via onze partner managementboek.nl

Nu op WijBusinessNieuws